Remschijven al te dun voordat de blokken op zijn?

Vreemd bericht bij winterinspectie

 
 
 
 
 
Forumlid.
Avatar
Geslacht:
Locatie: Breda
Berichten: 223
Geregistreerd: 12 / 2015
Subject:

Re: Remschijven al te dun voordat de blokken op zijn?

 · 
Posted: 06.12.2020 - 14:49  ·  #16
Quote door Ufovolvo

Eindelijk de kans om m'n winterbanden erom te gooien. Tegelijk de remschijven dan maar gemeten.

Uitkomst:
Voor : Links 26,71 mm, Rechts 26,96
Achter : Links 9,70 mm Rechts 9,66

Volgens Brembo worden de voorschijven geleverd op 28 mm en is de minimale dikte 26 mm, Achter geleverd op 11mm en minimaal toe te staan 9 mm. Mijn conclusie is hier dat deze schijven (rekenkundig) nog rond de 50.000 kM mee kunnen...

Dat er óf niet gemeten is (maar geschat), óf dat ze info van een andere auto op mijn formulier hebben gezet, óf dat de garage de winterinspectie gebruikt om extra omzet te genereren is voor mij erg teleurstellend.

Vreemd genoeg meldden ze de remblokken niet, die (met nog ongeveer 3 mm vlees) wél erg dun zijn en ik binnenkort zal vervangen. De dan ook nog geplaatste opmerking over te oude remvloeistof neem ik dan nu maar voor kennisgeving aan. Perslot is de auto altijd (laatstelijk augustus 2020) bij hen in onderhoud geweest en zal - mag ik toch aannemen - via het onderhoudsschema de remvloeistof ook wel vervangen worden in een beurt. Al heb ik nog nooit de benodigde 0,6 ltr DOT4 op een factuur zien staan en ik heb de facturen van de laatste 4 jaren nagekeken.

Ik ben niet van "naming en shaming", maar dat mijn vertrouwen in deze officiële Volvodealer een forse deuk heeft opgelopen staat vast. Als Volvo Nederland hier meeleest en er meer van wil weten, mogen ze me een PB-tje sturen.


Ik had laatst bij de dealer mijn remslangen laten vervangen(Bluekens Breda), ze deden zelf niet moeilijk dat ik de remslangen zelf meebracht(Goodridge gewapend) en als het goed is , dan krijg je nog een sticker geplakt (in je motorruimte) waar de datum op vermeldt staat en uiteraard op de bon.
Het gaat om een Volvo 850 van 25 jaar oud en wat denk je ? ik heb daar nog nooit een Volvo nieuw of 2e hands gekocht, ik kwam daar door een pechgeval en moest weg gesleept worden door de ANWB naar de dichtsbijzijnde Volvo werkplaats.
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Spanje (Oviedo)
Berichten: 2819
Geregistreerd: 09 / 2016
Subject:

Re: Remschijven al te dun voordat de blokken op zijn?

 · 
Posted: 06.12.2020 - 18:23  ·  #17
Remvloeistof NIET voor lief nemen, ik woon dan wel in Spanje maar ik ben nog weinig auto's tegenkomen waar dat netjes volgens schema werd vervangen. Kost weinig en is belangrijk voor veiligheid en preventie van grotere (en duurdere) ellende.
Forumlid.
Avatar
Geslacht:
Locatie: Drenthe
Berichten: 113
Geregistreerd: 10 / 2016
Subject:

Re: Remschijven al te dun voordat de blokken op zijn?

 · 
Posted: 18.12.2020 - 11:28  ·  #18
Nadat mijn verbazing/ergernis was gezakt nog maar weer 's contact opgenomen met m'n dealer. Na uiteenzetting van mijn problemen met de situatie was het voorstel om de schijven opnieuw door de werkplaats te laten meten. "Meten is weten" is het devies, wel gesteld dat ik er nu zelf bij wilde zijn. Dat werd - ondanks de corona-beperkingen - deze keer toegestaan.

In de werkplaats aan één kant de wielen eraf en opnieuw gemeten met een speciaal (verend) soort schuifmaatje... vreemd: alle metingen precies 0.9 mm dunner als door mij met de micrometer bepaald. Toen ik het schuifmaatje letterlijk tegen het licht hield was mij de reden duidelijk: in nulstand bijna 1 mm ruimte tussen de bekken. De chef werkplaats haalde er een geijkte schuifmaat bij en mat opnieuw: nu de afwijking 0,1 mm en die is ook verklaarbaar vanuit de vorm van de meetpunten (mijn micrometer heeft een vlakje als meetpunt, meet dus óp de groeven, hun schuifmaatje had scherpe punten en meet dus ín de groeven en we waren intussen ook al weer een maand verder). Het was wel even schrikken voor de chef-werkplaats.

Voor de goede orde: de minimum maten als door Brembo opgegeven worden ook door Volvo aangehouden. Daar wordt echter nog wel een advies bij gegeven: als de schijven minder dan 0,7 mm over hebben als blokken moeten worden vervangen is het beter om de schijven ook te vervangen. Dat is m.i. volkomen logisch.

De verende schuifmaatjes zijn nu (allemaal) weggegooid en er worden nieuwe besteld. Ik heb excuses gekregen (en aanvaard) en direct in elk geval de remvloeistof nog even laten vervangen. Staan we er voor de komende periode weer veilig op...

Wat mij betreft mag er een slotje op dit topic!
PvL
Administrator
Avatar
Geslacht:
Locatie: Omgeving Arnhem
Berichten: 2517
Geregistreerd: 03 / 2014
Subject:

Re: Remschijven al te dun voordat de blokken op zijn?

 · 
Posted: 18.12.2020 - 11:38  ·  #19
Eind goed, al goed!
 
Selected quotes for multi-quoting:   0