Melding accu spanning laag

 
 
 
 
 
Supporting Member
Avatar
Geslacht: n/a
Locatie: Almere
Berichten: 389
Geregistreerd: 08 / 2016
Subject:

Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 04.12.2017 - 19:29  ·  #1
Toen ik naar huis ging vanavond kreeg ik bij openen auto, dus voor de sleutel in contactslot ging, de melding accuspanning laag.
Slik.... maar startte gelukkig wel gelijk.

Zojuist de accuspanning in rust gemeten, 2 uur na thuiskomst, en spanning op accu is 12,6v.
Is toch een nette spanning voor in rust?

Dus waar zou de melding vandaan komen?


Keek net in instructieboekje voor hoe accu te vervangen, geen woord over sleutel in contact stand II oid... In vida staat dat weer wel, en een reset middels vida. Daar staat bij loskoppelen van eerst de - min pool sleutel op stand I, bij opnieuw aansluiten staat niks, na aansluiten op stand II terwijl je buiten staat en je arm achter het stuur langs.
VolvoV70forum core member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Dubbeldam
Leeftijd: 32
Berichten: 1565
Geregistreerd: 11 / 2012
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 04.12.2017 - 20:31  ·  #2
12,6 is mager, maar niet heel slecht. 't Staat of valt met de startcapaciteit, en die kan wel behoorlijk achteruit gegaan zijn. Ik heb toevallig vandaag de accu vervangen, nadat ik dezelfde melding kreeg met de auto een paar minuten op contact terwijl ik even een telefoongesprek afmaakte. Punt is: nu vriest 't nog niet, bij een paar graden onder nul start 'ie mogelijk niet meer.
VolvoV70forum member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Vlakbij Assen
Leeftijd: 38
Berichten: 882
Geregistreerd: 09 / 2017
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 04.12.2017 - 20:41  ·  #3
De spanning in rust zegt eigenlijk niet echt veel over de staat van de accu. Wanneer een accu afneemt in capaciteit betekend dat eigenlijk dat de inwendige weerstand van de accu oploopt. Wanneer jij de accu in rust gaat meten met een hoogohmige meter (want dat is een volt meter immers) zul je feitelijk zo goed als de cel spanning meten omdat de stroom die de voltmeter zal laten lopen maar heel klein is. Het heeft pas zin om te meten onder belasting, dan zal namelijk afhankelijk van de inwendige weerstand van de accu de klemspanning gaan zakken. Zakt de klemspanning bij een bepaalde belasting te ver dan weet je dat de accu slecht is.

Ff een beknopt stukje theorie ;-)
Lar
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Achter de duinen
Berichten: 29
Geregistreerd: 09 / 2016
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 04.12.2017 - 21:02  ·  #4
Bij betekende het dat de dynamo op z'n laatste benen liep. Ik haalde de garage niet!!!
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: NederBetuwe
Leeftijd: 48
Berichten: 5451
Geregistreerd: 01 / 2013
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 04.12.2017 - 21:04  ·  #5
12.6 in rust is prima. kijk eens met een voltmeter was het is als het contact aan is en alle lichten aan. dus dimlicht, grootlicht en mistlicht. als het dan onder de 11 volt komt, zou ik maar eens gaan denken aan een andere accu. er van uit gaande dat je laadcircuit/dynamo goed is en alle massa punten ook. Want daar kan het ook uit komen; overgangsweerstand op de massa aansluitingen.
Forumsponsor
Avatar
Geslacht:
Locatie: Haarlemmermeer
Leeftijd: 29
Homepage: autobedrijfpolter…
Berichten: 2648
Geregistreerd: 09 / 2017
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 04.12.2017 - 21:15  ·  #6
Een accu kan je ook goed controleren dmv de startspanning te meten zoals janvis al aangeeft.

Volt meter op de accu houden, en dan moet er iemand anders even starten.

Als de spanning onder de 11v komt bij een volle accu, dan kan je er vanuit gaan dat deze slecht is.

Laadspanning is ideaal tussen de 14.2 en 14.7v

Maar laadspanning zegt niet altijd wat, laadstroom is ook nodig. Die kan je meten met een stroomtang.
Forumlid.
Avatar
Geslacht: n/a
Berichten: 20
Geregistreerd: 08 / 2015
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 28.01.2018 - 10:12  ·  #7
Had dezelfde melding na het installeren van een apparaatje om steenmarters te verjagen. Een en ander was rechtstreeks op de accu aangesloten. Na demonteren geen meldingen meer.
Erelid en Moderator
Avatar
Geslacht:
Locatie: Voorschoten
Leeftijd: 39
Berichten: 3616
Geregistreerd: 07 / 2012
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 28.01.2018 - 10:48  ·  #8
Gister bij klusdag ook te lang op contact laten staan.
Vergeet niet hoeveel stroomverbruikers er in je auto zitten.
Standaard is bij V70 60 ah en dat is krap.
Je kan tot 100 kwijt.
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Groningen
Leeftijd: 52
Homepage: stevemansveld.nl
Berichten: 2324
Geregistreerd: 08 / 2011
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 28.01.2018 - 13:03  ·  #9
Quote

Je kan tot 100 kwijt.


En daarom heb ik zo´n kanon van een accu achterin gelegd. `Beter mee verlegen zitten dan om` denk ik altijd
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Leeftijd: 43
Berichten: 2254
Geregistreerd: 04 / 2016
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 28.01.2018 - 13:45  ·  #10
Een accu met hogere capaciteit is alleraardigst,maar alleen als je een dynamo hebt die voldoende capaciteit levert om de accu volledig te laden,anders is het gewoon weggegooid geld.
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: NederBetuwe
Leeftijd: 48
Berichten: 5451
Geregistreerd: 01 / 2013
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 28.01.2018 - 14:24  ·  #11
nee hoor, dan duurt het gewoon langer voordat de accu vol is.

de dynamo levert 100 of 120 ampere, als je die zou kunnen gebruiken om de accu mee te laden, dan gaat je accu in de fik! Maar door de interne weerstand van de accu zal er een laadstroom van ongeveer 2 - 10 ampere zijn, dan kan iedere dynamo leveren.
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Spanje (Oviedo)
Berichten: 1353
Geregistreerd: 09 / 2016
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 13.03.2019 - 20:04  ·  #12
Even een kickje op dit oude topic, om geen nieuwe over hetzelfde te openen.

Ik had gister ook de lage accu spanning melding bij mijn recent aangeschafte V70nn.
Dit na een week stilstand, maar daaraan voorafgaand een lange rit van 600km op 1 dag.
Om te proberen de accu bijgeladen druppellader, zien of hij de spanning nog vasthield. Dat lijkt OK, vandaag normaal starten (4x) en rijden.
Accu in rust geeft nu 12,4V.
Met draaiende motor, zowel stationair als bij 2000rpm, meet ik 13,4V op de klemmen. Dat lijkt mij weinig, maar dit was wel met dimlicht (xenon), radio en ventilatie aan.
Ik heb geen melding gehad van de auto over een probleem met de laadspanning, je zou verwachten dat dat gemeld wordt als dat buiten de juiste waarden valt, zeker bij de V70nn generatie.
Ik lees pas net dit topic, dus de starttest heb ik nog niet gedaan. Accu ziet er wel een paar jaar oud uit, dus dat is toch mijn 1e verdachte.
Ik heb een knaken-voltmeter dus eerst morgen maar even langs de garage. Hopelijk is het de accu of evt de spanningsregelaar, en ben ik niet bij 163.000km al aan een nieuwe dynamo toe.
Forumsponsor
Avatar
Geslacht:
Locatie: Haarlemmermeer
Leeftijd: 29
Homepage: autobedrijfpolter…
Berichten: 2648
Geregistreerd: 09 / 2017
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 13.03.2019 - 20:13  ·  #13
Zit er op jouw auto al een slimme dynamo?

Zit er een stekkertje op 1 vd accu polen?
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Spanje (Oviedo)
Berichten: 1353
Geregistreerd: 09 / 2016
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 13.03.2019 - 21:05  ·  #14
Ik heb net de boel weer afgedekt, maar het is me wel opgevallen dat de plusklem heel groot is, zeg maar een plat plaatje met niet 1, maar 2 dikke rode kabels eraan. Een stekkertje is me zo direct niet opgevallen, maar ik heb er niet zo goed naar gekeken. Zeker geen normale accu klem zoals die wel op de minpool zit.
Forumsponsor
Avatar
Geslacht:
Locatie: Haarlemmermeer
Leeftijd: 29
Homepage: autobedrijfpolter…
Berichten: 2648
Geregistreerd: 09 / 2017
Subject:

Re: Melding accu spanning laag

 · 
Posted: 13.03.2019 - 21:08  ·  #15
Je kan het ook in Vida opzoeken.
 
Selected quotes for multi-quoting:   0