Gebonk op drempel en in bochten, aandrijfashoes los

V70

 
 
 
 
 
lakewise
Forumlid.
Avatar
Geslacht: n/a
Berichten: 5
Geregistreerd: 05 / 2013
Subject:

Gebonk op drempel en in bochten, aandrijfashoes los

 · 
Posted: 11.05.2013 - 23:52  ·  #1
Beste mensen,

Nu al wekenlang aan het googlen, ik vind allerlei deelantwoorden maar mis het totale plaatje. Ik ben een nono op autogebied, voor de duidelijkheid :)
Ben de trotse bezitter van een trouwe jongen, een V70 automaat uit 2001 met 361.000 op de teller.
Het duurt regelmatig drie seconden voor hij met een schok de drive 'pakt'. Consequent heb ik ook last van trillingen, alleen bij 60-80 km/u bij 1500 toeren bij weinig gas geven (en een mens rijd nogal vaak 60-80 dus ik merk het bij elke rit :), het voelt alsof hij dan in een te hoge versnelling zit en zit te twijfelen of hij moet terugschakelen of niet. Verder verloopt het schakelen vlekkeloos en zonder schokken.
Garage adviseert om bovenstaande klachten de automaatolie te spoelen, gaan ze over twee weken doen. Ik hoop dat ik hiermee erger kan voorkomen.

Ik heb echter ook de volgende problemen waardoor ik het idee heb dat het mogelijk allemaal met elkaar te maken heeft en dat de automaatolie spoelen misschien niet de oplossing is.
-Ik heb de laatste weken sporadisch last van een stationair schuddende auto na 'm in z'n drive gezet te hebben, motor uit en daarna weer aan en het schudden is weg.
-Ik hoor de laatste dagen continu bij elke drempel een stevig bonk- of tokgeluid bij het linkervoorwiel en ook hoor ik dit bij een bocht naar rechts, vaak bij het driekwart afrijden van een rotonde. Ik besefte dat ik dat een paar maanden geleden ook al heel soms hoorde. Ik dacht eerst aan een stabilisatorstang maar dat heb ik in het verleden vaker gehad en dat was meer licht gerammel, is ook al eerder weleens vervangen, maar dit is echt een stevige bonk.
-Ik heb even onder de auto gekeken en constateerde dat de hoes van de aandrijfas aan de kant van het linkervoorwiel los zit, de klem zit los.

Mijn vragen zijn:
-Kan het zijn dat door het loszitten van de hoes de aandrijfas kapot is geraakt en dat dat de bonkgeluiden veroorzaakt? Of hebben die bonkgeluiden een andere oorzaak?
-Kan het zijn dat een kapotte aandrijfas ook het schokken in stationair en de trillingen bij 60-80 km/u veroorzaakt en dat er niets mis is met de automaatolie?

Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen, alvast super bedankt voor mogelijke ideeën!

Marc
...
 
Avatar
 
Subject:

Re: Gebonk op drempel en in bochten, aandrijfashoes los

 · 
Posted: 12.05.2013 - 00:11  ·  #2
Marc,

Allereerst van harte welkom op ons mooie forum! Zo te horen heb je erg veel plezier met je V70. En schroom je daarom ook zeker niet om hier vragen te stellen, deel te nemen aan events of gewoon gezellig eens een rondje te babbelen!

De V70.... Jonge, dat klinkt niet goed. De tikken uit je aandrijving zou ik denken aan een homokineet die onder die ashoes zit. Als er in de ashoes geen vet aanwezig is loopt die homokineet droog en krijg je een stuiterend gevoel. Later ook gevolgd door klappen als je door een bocht gaat.
Echter ben ik heel erg bang dat het bij jouw auto iets veel heftigers is... Ik vrees voor de koppel omvormer in je automaatbak alsmede je kleppenhuis van de automaat. Dit omdat je ook schokken krijgt wanneer de auto stationair draait.

Ik denk dat het voor jou zaak is om zo snel mogelijk Varioclean in Varsseveld te benaderen. Dit bedrijf is heel kundig in de verzorging van een automaatbak. Doorrijden geeft sowieso problemen en dit is echt een van de weinige bedrijven die je nu helpen kan! Dus mijn advies is dan ook met klem om zo min mogelijk te rijden en Varioclean te bellen voor een afspraak. Het zal zonde zijn als je meer kapot rijdt.
Bij dit bericht gaan bij mij alle alarmbellen af! :'(

Graag jouw reactie en wat je gaat doen.

Met groeten.

Tristan
...
 
Avatar
 
Subject:

Re: Gebonk op drempel en in bochten, aandrijfashoes los

 · 
Posted: 12.05.2013 - 00:31  ·  #3
Ohja Marc,

De automaatbakolie kan je ook bij VarioClean laten spoelen (Powerflushen) en ik adviseer dit daar te laten doen samen met het stellen van een diagnose. Waarom? Misschien moet de olie er wel weer af en ben je ook nog eens extra kosten aan het maken.

Succes en we horen graag!

Tristan
Bigdog
Administrator
Avatar
Geslacht:
Locatie: De glimlach van Twente
Homepage: volvov70forum.com
Berichten: 39710
Geregistreerd: 07 / 2009
Subject:

Re: Gebonk op drempel en in bochten, aandrijfashoes los

 · 
Posted: 12.05.2013 - 00:37  ·  #4
Hallo Marc,

Welkom op het forum.
Complex probleem, wat je daar hebt.
V.w.b. de hoes, over welke heb je het, de binnenste of de buitenste ?
De linker aandrijfas doet op de sloop € 75,-, de rechter rond de € 125,-.(complete as incl. Homokineet)
Overigens, deze kunnen wel degelijk voor trillingen zorgen, alleen niet bij een stationair toerental.
Het bonken kan meerdere oorzaken hebben, de rubbers van de veerpoot, stabilisatorstangen, motorsteunen etc.
Vertraging bij het inschakelen duidt op onjuiste drukverschillen, wat veroorzaakt wordt door het kleppenhuis.
De rest van je klachten heeft ook met je bak te maken.
De vraag is of spoelen indeze afdoende is, of dat het weggegooid geld is.
Ik zou liever naar een automaatspecialist gaan, welke de bak kan spoelen, maar ook een diagnose kan stellen.
Ook kan de bak problemen geven doordat hij onjuiste waardes doorkrijgt, denk hierbij aan een slechte Luchtmassameter, lambda sensor e.d.
De optie van Tristan is zo verkeerd nog niet.
Varioclean is een van de weinige specialisten voor Volvo automaatbakken, welke eventueel ook deelrevisies kan doen.
In iedergeval spoelen ze een bak alleen als dit ook een kans van slagen heeft.
Je kunt hier dan wel uitgaan van een eerlijke diagnose, waarna de keuze aan jou is om hier eventueel iets aan te doen.
Maar goed, die keuze is aan jou.
Succes.


N.B.: zorg er wel voor, dat als je de bak laat spoelen, dat je gebruik maakt van originele volvo olie.
Aangezien er ook personen zijn die spoelen met BG olie, of een andere syntheet loop je wel risico je bak de nekslag te geven.
lakewise
Forumlid.
Avatar
Geslacht: n/a
Berichten: 5
Geregistreerd: 05 / 2013
Subject:

Re: Gebonk op drempel en in bochten, aandrijfashoes los

 · 
Posted: 12.05.2013 - 08:08  ·  #5
Jeetje nu al een paar reacties, bedankt voor jullie meedenken!
Ja mijn volvodealer had het al over de koppelomvormer maar adviseerde eerst de olie te proberen. Olie is nog nooit eerder ververst. Al snap ik dat je dan kans maakt op weggegooid geld. Tja keuzes. Ik zie mezelf niet snel naar dat bedrijf in Varsseveld gaan. Kijk, ik heb deze auto nu pas een jaar, heb 'm met 350.000 overgenomen van mijn overleden vader en die kwam al 25 jaar bij dezelfde volvodealer, hij was daar kind aan huis en kende ze persoonlijk heel goed. Ik wil daarom ook loyaal blijven aan die dealer en niet voor een reparatie/diagnose naar Varsseveld (is voor mij aan de andere kant van het land ook) en dan daarna weer voor een reguliere beurt bij mijn dealer aankloppen, dat voelt niet goed. Ik vertrouw ook op mijn dealer dat zij weten wat ze doen. Ik begin wel huiverig te worden voor de kosten die op me liggen te wachten als het probleem groter is dan alleen de olie, tja hoe lang blijf je een auto met deze kilometerstand duur onderhouden.....maar ja een nieuwe auto is nog veel duurder.
Ik zal het nog iets nader specificeren omdat jullie zo schrikken van het stationair schokken. Ik heb het nu twee keer gehad in twee maanden. Eerste keer: als ik gas gaf dan was het weg, stopte ik voor een stoplicht dan begon het weer te schokken, na vijf minuten rijden was het schokken verdwenen toen ik weer stilstond. Tweede keer deed ik mijn motor weer uit en weer aan en toen was het weg.
De vertraging bij het in z'n drive zetten is trouwens erger als hij uit z'n reverse komt. Die vertraging is er trouwens al meer dan een jaar, al sinds ik hem overnam. Lange tijd dacht ik dat dat niet zo heel erg was. Zoals ik al zei, een nono op autogebied.

Wat betreft die hoes, het is de buitenste hoes, maar als ik jullie zo hoor is dat getok en gebonk nou niet hetgeen waar ik me het meeste zorgen over moet maken.
...
 
Avatar
 
Subject:

Re: Gebonk op drempel en in bochten, aandrijfashoes los

 · 
Posted: 12.05.2013 - 23:58  ·  #6
Zeg in ieder geval de naam even tegen de dealer. Een automaatbak is erg specialistisch werk en dit kan niet zomaar iedereen. Met dat je dit kenbaar aan ze maakt, doe je niets verkeerd en heeft de garage eventueel ook de mogelijkheid de extreme probleemgevallen te laten aanpakken. Gewoon waar ze zelf niet meer uitkomen. ;) Zo hou je alles open en is er niemand die je vermanend aankijkt! Maar denk erom.... Niet teveel rijden met de auto!

Dit is zeer zeker zo een extreem geval!
 
Selected quotes for multi-quoting:   0