Handen op elkaar voor Blade / Poika

Barto's V70

 
 
 
 
 
Barto
VolvoV70forum fan
Avatar
Geslacht: n/a
Leeftijd: 50
Berichten: 360
Geregistreerd: 08 / 2017
Subject:

Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 09:46  ·  #1
Handen omhoog voor Poika,
Hier een verslag van mijn ervaringen bij Poika/ Polter/ Blade. Tja, wat moet ik zeggen. Gewoon een hele leuke relaxte vent. Kundig. Dát vooral. Mocht je problemen aan de Volvo hebben, ga naar Blade. Mocht je problemen denken te hebben met je Volvo (preventie), ga naar Blade. Safety first, ga naar Blade.

Even voor jullie beeldvorming (scheelt teruglezen). Ik heb een Volvo V70N, uit 2007, Benzine, 5 cilinder, 2.0T, automaat met ehhh toen 220.141 km op de klok. En 1 jaartje in bezit. In de eerste maand (augustus 2017) dat ik met deze V rondreed, heb ik een automaat- en stuurhuisflush laten uitvoeren en een chipje voor wat extra juice (van 180 naar ≈ 225 pk) bij TPR. En uiteraard bij aankoop een nieuwe distributieset. En later nog ... nou ja jullie snappen het wel.

Hoe kan een verhaal anders beginnen dan met een melding en een lampje op het display: “Tijd voor
reg. service”.En zo ben ik op een van onze mooie dagen op de motor gestapt en richting Blade gereden. Op ons forum stonden zoveel goede verhalen over hem, dat moest ikzelf maar eens bekijken. Ik vond het leuk om naar een garage te gaan waar ik en mijn V echt persoonlijk geholpen zouden worden. Ik ben niet zo van het “nummertjes trekken”. En ik kijk dan eerst of er een klik is. Goede garages zijn weliswaar dun gezaaid, maar ze bestaan. Maar een garage waar je ook echt vertrouwen in hebt, dat is soms goed doorzoeken. Ik zocht dus naar vorm én inhoud zeg maar. En dat heb ik gevonden: Blade.

Er is hier in Den Haag ruime keuze aan goede garages. Hardeman de Volvo-specialist is een bekende bij veel forummers, hoewel die naam niet veel genoemd wordt. Prima, ben ik geweest. Barry, eigenaar van Hardeman, was trouwens net vertrokken toen ik bij Blade arriveerde. Hoe toevallig. Ook de Volvodealer op het Forepark is hier een bekende en natuurlijk Beek Autoracing voor de ietswat meer exotische aanpassingen aan voornamelijk sportieve auto’s, is bij sommige forummers bekend. Ik dwaal af. Blade. Poika.

Koffie gedronken bij Poika. Hij kende mijn Volvo. De mijne! Hoe is dat mo-ge-lijk dacht ik. Ik ben hier op de motor en Poika heeft nog nooit mijn Volvo gezien. Echt bizar. Ja, dat ben ik, grijnsde Poika. Ik lees op het forum over de auto’s. Dat interesseert me. Dat is een beetje mijn dingetje. Nadat de koffie op was, maar de verhalen nog lang niet, werd ik weggestuurd. Terecht, want er moest natuurlijk weer gewerkt worden. Niet aan mijn Volvo, maar aan de Volvo van iemand anders. Uiteraard hadden Poika en ik een afspraak gemaakt dat ik de V zou langsbrengen. En dan echt kijken. Lampjes zijn nooit goed, maar meldingen en problemen komen nooit alleen. Blade gaf wel aan dat een melding als deze – en met deze kilometerstand- logisch was. Een grote beurt zou op zijn minst goed zijn. Dat gaf mij wel vertrouwen want het is gewoon goed om af en toe een specialist aan het werk te hebben. Je wilt zelf toch ook door een ervaren chirurg geopereerd worden en niet door iemand die het “ook goed kan”? Goed, alleen een grote beurt. Houdt die gedachte vast. Nu, naar huis op de motor.

Tijdens de proefrit met de V was Blade aangenaam verrast. Goede nieuws: de Bilstein B12 set: stevig, strak en toch comfortabel. De V stuurt ook goed. Gáán. Leuk om te horen van iemand die wekelijks in verschillende V70’s rijdt. Slechte nieuws: Geen 225 pk. Rond de 210. Mwah, ook goed. Het deed mij wel weer denken aan de tijd dat ik lid was van het MINI forum. Daar werd eens in de zoveel tijd de rollenbank afgehuurd bij eerder genoemde Beek Autoracing. Forumleden konden dan -bij voldoende animo- de auto op de dyno zetten tegen een gereduceerd tarief. Beek is de rollenbank van Autoweek. Je weet wel. Die. Maar ik dwaal weer af. Blade. Poika.

Na de testrit even de V op de brug. Ik hoorde Blade vanonder de V zeggen: Ja, ja, goed, goed, in orde, geen roest. TZT wel een nieuwe demper, maar verder... goed. Hoera! Terug op de grond, motorkap open: zwetende turboslag: niet goed, zei Blade. Dié en een grote beurt. Deal. Dus grote beurt en turboslang. Oké dacht ik. Prima.

Afspraak gemaakt en starten om naar huis te gaan. Ai! Een raar geluid bij starten. Een geluid dat ik persoonlijk niet kende. Maar Blade natuurlijk wel. Bleek later dat ook ik nieuwe VVT’s nodig had. Op het forum had ik er wel over gelezen. Dus, doen. Natuurlijk. Dus: grote beurt, turboslang en VVT’s. Houdt die gedachte vast.

Op de dag van de afspraak hebben Blade en ik nog eens onze gedachten over het onderhoud van de V laten gaan. Tja Poika, wat lees ik toch allemaal over het carter en de ontluchting, zei ik. Die sluipmoordenaar? Allemaal ellende of valt het wel mee? Tja Barto, antwoordde Poika: het lastige is dat het carter open moet en dán pas kan ik het zien. Maar eigenlijk denk ik dat iedereen wel een keer aan de beurt komt. De ene alleen eerder dan de ander. Bij elke kilometerstand. Daar sta ik dan te overwegen. Wel doen, niet doen? Doe maar openhalen Poika, besloot ik. Voor mij voelde het als rondrijden met een distributieriem die al ver over de tijd/ kilometerstand is. Het kan nog lang goed gaan, je kunt ook de parkeerplaats afrijden en het blok direct compleet in de soep draaien. Big Dog Hans heeft ons allemaal tot vervelens toe gewaarschuwd, waarvoor hulde aan Hans en aan dit forum. Dat wil ik natuurlijk niet. Investeren in kritisch onderhoud (VVT’s) en dan dit (carter) niet laten doen? Dat is uitgesloten. Dus: Doen! Dat brengt ons bij het volgende rijtje: grote beurt, turboslang en VVT’s, carter. Aardig rijtje al.

Zeg Barto, vervolgde Poika. Wanneer is jouw automaat geflushed? Vorig jaar, precies vorig jaar zei ik trots. Tja, ik doe toch ook wel iets goed dacht ik. Sinds ik de V namelijk heb, realiseer ik mij steeds meer dat de vorige eigenaar in de laatste periode van bezit niet al te veel meer heeft gedaan aan onderhoud. Dat komt nu uit. Maar, ik had op het forum gelezen over de automaatflush, dus die heb ik direct na aankoop bij forumsponsor TPR laten uitvoeren. Ik herinner mij nog goed wat een gore troep uit die automaat kwam. Ja oké vorig jaar, vervolgde Poika. Dan kan het zomaar een enorm verschil uitmaken om de bak nu opnieuw te flushen. De restanten die nog in de bak zaten zijn nu helemaal los gekomen door de flush van TPR. En verdraait. Die Poika had weer gelijk. Een week eerder hoorde ik mijn versnellingsbak bonken en dacht direct aan het flushen. Gezien de kosten ervan dacht ik maar weer snel aan iets anders <_< … maar dat is natuurlijk een tijdelijke oplossing. Oké, doe maar, hoorde ik mij zeggen tegen Poika. Forummers, zijn jullie er nog bij? Het verlanglijstje: grote beurt, turboslang en VVT’s, carter, automaatflush.

En Poika wees mij ook nog even haarfijn op de verroeste nieuwe remschijven aan de voorkant. Lelijk! Kijk!

Barto
VolvoV70forum fan
Avatar
Geslacht: n/a
Leeftijd: 50
Berichten: 360
Geregistreerd: 08 / 2017
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 09:50  ·  #2
En natuurlijk kun je zeggen: Die Blade preekt voor eigen parochie. Tja, dat kan. Er staat trouwens een aardig kerkje in Nieuwveen, maar die heb ik niet bezocht en ik twijfel ook een beetje aan de bezoekfrequentie van Blade. Maar het is fijn om even met Blade van gedachten te kunnen wisselen. Hij kende het verleden van mijn V door de verhalen die ik hier op het forum heb gepost. En de mogelijke problemen zijn voor de meesten van ons hier ook echt een open deur: Grote beurt is een jaarlijks terugkomend iets. Met de VVT’s valt niet te spotten. Evenmin met de problemen rondom het carter en de bijbehorende rubberen ringen (en het korte buisje). De automaatflush was gewoon een schot in de roos. De harde waarheid. Al met al een aardig rijtje aan reparaties. De V zou twee nachtjes mogen logeren bij Poika. Dat was de reden dat ik met de Inca naar huis mocht. Mét geniale gele verlichting. Gaaf ding ook. Lekker op de snelweg met 90 naar huis. Dat was lang geleden want die snelheid zijn we meestal al voorbij, nog voordat we invoegen op de snelweg.

Het uiteindelijke verlanglijstje: grote beurt, turboslang, VVT’s, carter, automaatflush en remmen (voor).


Remmen
Om te beginnen een klein klusje. Remmen voorkant. Die waren dus verroest. Niet de schijven want die waren echt heel nieuw. Maar het hart van de remmen. Besloten om die weer zwart te maken met een busje Hammerite voor o.a. BBQ’s. Gaat tot 650 graden. Prima geschikt voor remmen denk ik. Nee, dat kan ik niet zelf want ik heb geen momentsleutel om de wielen los/ vast te maken. Het resultaat:

HammeriteWork in progressResultaatThx Poika!
Musicus
VolvoV70forum core member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Ulvenhout
Leeftijd: 42
Berichten: 1482
Geregistreerd: 04 / 2015
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:01  ·  #3
Mooi verhaal. Heb wel een vraag over het spuiten van het hart van de remschijf. Ik zie dat ook het pasvlak is meegenomen waar de velg tegenaan zit. Op deze manier heb je toch grote kans dat dit niet geheel recht meer is? Ik snap dat er geen dikke lagen worden aangebracht, maar als ik lees dat je de velgen het best op de fijnste stand kan laten balanceren zal dit toch ook invloed hebben?
Barto
VolvoV70forum fan
Avatar
Geslacht: n/a
Leeftijd: 50
Berichten: 360
Geregistreerd: 08 / 2017
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:04  ·  #4
Grote beurt
Lekker de remvloeistof, oliën en filters vervangen:

Wat smerig, dit adem je in:Turboslang
Geen foto’s.

VVT’s
Speling in de oude VVT’s. Hierdoor kan de distributieriem eraf lopen. Nadat mijn V klaar was bij Poika, stond er alweer een XC70 op de brug met hetzelfde euvel. Opletten voor iedereen dus.

- Video 1 https://youtu.be/p8RLs99RvE4
- Video 2 https://youtu.be/HuxL0Lprxes

Ik krijg helaas geen youtube filmpje hier direct aan het werk. Maar door op de linkjes van Video 1 en 2 te klikken kom je op Youtube terecht en dan bij de 2 filmpjes ( 12 seconden en 7 seconden) die Blade gemaakt heeft van de speling in de VVT's.

Nieuwe keerring erin:En weer netjes maken:En door met de montage, 1e nieuwe:2 nieuwe

Barto
VolvoV70forum fan
Avatar
Geslacht: n/a
Leeftijd: 50
Berichten: 360
Geregistreerd: 08 / 2017
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:05  ·  #5
Ter illustratie van het vakwerk dat Poika levert:
In augustus 2017 is een nieuwe distributieset geplaatst, maar geen sticker. Poika zei vooraf: als er Chinese rommel gemonteerd is, dan bespreken wij dat. Ik wil geen rommel terugplaatsen. Gelukkig was een top materiaal gebruikt. Dat was fijn om te weten. Maar kijk: Poika plakt voor de duidelijkheid even een sticker. Hoeft niet, maar hij doet het wel gewoon. Altijd handig voor “later”! Klasse.

Barto
VolvoV70forum fan
Avatar
Geslacht: n/a
Leeftijd: 50
Berichten: 360
Geregistreerd: 08 / 2017
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:08  ·  #6
Carter
Kijk, de sluitmoordenaar: Het ringetje dat slap wordt en zo een andere vorm wil aannemen. Naar buiten toe buigen kan niet door het metaal eromheen. Daarom vouwt de slap geworden rubberen ring naar binnen toe en ontstaat er ruimte voor de olie om buiten de ring om te ontsnappen.Check voor het volledige verhaal en alle waarschuwingen van Big Dog Hans nog even deze link:

topic.php?t=8852&page=1

Zo en dan een vies carter:Poika zou Poika niet zijn als hij het niet keurig zou schoonmaken en nakitten. Het is misschien niet meer goed op de foto te zien, maar er loopt een keurig straks en schoon roze kitrantje langs het carter.

Barto
VolvoV70forum fan
Avatar
Geslacht: n/a
Leeftijd: 50
Berichten: 360
Geregistreerd: 08 / 2017
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:11  ·  #7
Automaatflush
Niets teveel gezegd over loskomend vuil in de automaat, na een eerdere flush:Starten met flushen:Iemand nog een cappuccino? Ja, dit zat dus in mijn bak:En dit ging er lekker in:

Barto
VolvoV70forum fan
Avatar
Geslacht: n/a
Leeftijd: 50
Berichten: 360
Geregistreerd: 08 / 2017
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:15  ·  #8
Nog een beetje:Vind je het gek dat mijn bak nu veel beter schakelt? 8-)
En dan is dit het resultaat, wel een beetje vaag:En zo heurt het.

Het mooie van dit allemaal is dat Poika de foto’s en video's zelf heeft gemaakt en die steeds naar mij toestuurde om te laten zien wat hij doet. Dát geeft vertrouwen. Ben je heel technisch, dan kun je op die manier wellicht beoordelen of Poika het goed doet. Maar vooraf bespreekt Blade ook de werkwijze met je. Ben je niet technisch, dan zie je wat er gebeurd is en zie je dat de factuur klopt. Dat laatste is natuurlijk meestal dé grote vraag bij veel garages. Dus Poika, top gedaan man. Handen omhoog voor Poika. Ik ben blij met je. Tot de volgende keer!
VOLVOSCHEURDER
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Amsterdam
Leeftijd: 35
Berichten: 1627
Geregistreerd: 01 / 2018
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:36  ·  #9
En die kan Blade zo in zn zak steken!

Leuk om telezen. Veel werk. Lang lijstje. Maar wel een goed rijdende Volvo er voor terug.
Bolbo
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Spanje (Oviedo)
Berichten: 4126
Geregistreerd: 09 / 2016
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:49  ·  #10
Mooi dat je tevreden bent, maar pas nou op, zo gaat die gozer naast z'n werkschoenen lopen, moet 'ie continu nieuwe sokken kopen en gaan de prijzen omhoog...

Goed bezig Poika met clientele verzamelen en tevreden weer huiswaarts sturen.
ohz274
VolvoV70forum verslaafde
Avatar
Geslacht:
Locatie: twente
Leeftijd: 58
Berichten: 3193
Geregistreerd: 07 / 2016
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 10:57  ·  #11
Mooie review. 👍
wlangeler
Forumlid.
Avatar
Geslacht:
Locatie: Zwolle
Leeftijd: 42
Berichten: 117
Geregistreerd: 08 / 2018
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 13:43  ·  #12
Met plezier je verhaal gelezen, thnx
PvL
Administrator
Avatar
Geslacht:
Locatie: Omgeving Arnhem
Berichten: 3211
Geregistreerd: 03 / 2014
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 13:45  ·  #13
Leuk geschreven, leest lekker weg. En een dikke pluim voor Blade.
Dirk342
In nagedachtenis
Avatar
Geslacht:
Locatie: Nijmegen
Berichten: 1640
Geregistreerd: 02 / 2014
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 14:34  ·  #14
Leuk stukje en chapeau voor Poika
Basg
Forumlid.
Avatar
Geslacht: n/a
Berichten: 46
Geregistreerd: 08 / 2018
Subject:

Re: Handen op elkaar voor Blade / Poika

 · 
Posted: 02.11.2018 - 19:35  ·  #15
Leuk om je goede ervaringen te lezen. Ik ga binnenkort naar hem toe vanuit het hoge noorden, vanwege de goede verhalen. Als ik dit zo lees, de juiste beslissing!
 
Selected quotes for multi-quoting:   0