Spaceball schakeling Volvo S60

 
 
 
 
 
Malmö
 
Avatar
 
Subject:

Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 12.01.2021 - 22:38  ·  #1
Ik zit de laatste tijd een beetje rond te kijken naar Volvo's S60 uit de jaren 2007 t/m 2009.
Misschien wil ik later dit jaar overstappen naar zo'n S60. Niet omdat mijn huidige S60 me niet bevalt, integendeel, maar wil gewoon een nieuwere die er ook optisch iets beter uit ziet.
Mijn huidige S60 had ik in eerste instantie ook aangeschaft als een soort "tussen" auto nadat ik mijn Citroën C5 diesel uit 2011 snel kon verkopen.
Ik was al een tijdje een beetje verliefd op deze 5 cilinder Volvo's maar nu ik er effectief 1 in bezit heb wordt die liefde alleen nog maar groter.
Momenteel ben ik in het bezit van een automaat. Maar zit erover te denken om de volgende keer toch maar een handbak te kiezen. Dit omdat ik vind dat met een handbak het karakter van de 5 cilinder motor beter tot zijn recht komt. Ik vind de automaat relatief vroeg overschakelen naar een hogere versnelling en je moet wel echt gasgeven om de motor wat hoger in toeren te laten lopen. Waarbij dan dat machtige 5 cilinder geluid zo mooi tot zijn recht komt.
Ik zie ook bij de latere bouwjaren relatief veel S60's uitgerust zijn met de zogenaamde Spaceball versnellingspook.
Heb er nu 2 getest, 1 V70 met de normale versnellingspook en 1 S60 met de Spaceball pook en vind dat de Spaceball pook veel mooier, dwz. preciezer en lichter, schakelt dan die met de normale pookknop.
Wat ik mij nu afvraag, hebben anderen die ervaring ook en zit er verschil in het mechanisme tussen deze 2 schakelconstructies?
Volgens een video die ik op Youtube vond zit er maar weinig verschil in:

https://www.youtube.com/watch?v=HPSM1eoahAk
Jeroen
VolvoV70forum verslaafde
Avatar
Geslacht:
Locatie: Veendam
Leeftijd: 38
Homepage: o550.nl
Berichten: 3173
Geregistreerd: 09 / 2009
Subject:

Re: Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 13.01.2021 - 00:00  ·  #2
Er worden wel eens space ball setjes aangeboden om over te zetten in een niet space ball auto.
Dan krijg je de pook met knop, en het grijze bol deel met die ronde lijst waar de versnelling nummers in staan.
Volgens de advertenties die ik dan lees is het altijd zo over te zetten.
Je zou dan verwachten dat onderin alles hetzelfde is.

Misschien was de ene auto gewoon een beetje gaar, uitgeleefd, afgereden, en de andere nog jong en strak?
Mijn S60 handbak schakelde ook strak en precies, dat was de niet space ball.
[-Tom-]
VolvoV70forum verslaafde
Avatar
Geslacht:
Locatie: Achterhoek
Leeftijd: 37
Homepage: fs1forum.com
Berichten: 3766
Geregistreerd: 10 / 2013
Subject:

Re: Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 13.01.2021 - 08:59  ·  #3
Kan zijn dat het schakelmechanisme bij de ander gewoon wat verder versleten was
Kuip
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Uithoorn
Leeftijd: 58
Berichten: 654
Geregistreerd: 08 / 2018
Subject:

Re: Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 13.01.2021 - 09:20  ·  #4
Mijn zoon heeft onlangs een S60 gekocht, ook met een Spaceball versnellingspook. Dat was wel één van zijn wensen, omdat dat er sportiever uitziet dan een conventionele pook.

Bij de proefrit viel al op dat er behoorlijk wat zijdelingse speling in de pook zat. Zoeken op internet leverde op dat dit vaker voorkomt, en te wijten is aan een versleten kunststof busje in het bedieningsmechaniek onder de Spaceball.

Na aanschaf gelijk dat busje besteld (onderdeelnummer 9183908, met bijna €20 trouwens wel prijzig voor een klein stukje kunststof....), om na aflevering van de auto gelijk zelf het busje te vervangen. Toen bleek dat in zijn geval het hele busje zodanig was versleten dat deze er geheel tussenuit was geschoten.
Installeren van het nieuwe busje (met wat wit vet) was een fluitje van een cent, en sindsdien schakelt hij weer superstrak.

Enkele foto's hiervan zijn ook te zien in zijn webdagboek
Bolbo
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Spanje (Oviedo)
Berichten: 4105
Geregistreerd: 09 / 2016
Subject:

Re: Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 13.01.2021 - 09:27  ·  #5
Mijn V70n had ook een spaceball pook, ik heb het altijd heel mooi gevonden. Die was omgebouwd door de vorige eigenaar, het schakelsysteem is in feite hetzelfde, behalve de pook die er bovenop gebouwd zit. Je kan hem dus achteraf inbouwen (slooponderdeel) dus daar hoef je je autoselectie niet per se door te laten sturen.
Schakelde ook superstrak, veel mensen dachten dat het een automaat was door het uiterlijk van de pook. Helemaal mee eens dat de vijfcilinder (ook de diesel) beter voelt met handbak, ik vind mijn huidige auto maar gezapig met die koppelomvormer, tenzij ik hem continu op z'n donder geef en dan gaat het verbruik nog verder omhoog (ligt al zeker 1 liter hoger per 100km dan de vorige).
Het enige nadeel vond ik dat het plastic af en toe knerpte, en ik heb nooit kunnen achterhalen waar dat nou precies in zat, maar goed, het is allemaal plastic (afdekking + rand) dus de kans is groter dat er iets knerpt dan bij de normale pookhoes.
koennie
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Velp
Leeftijd: 39
Berichten: 932
Geregistreerd: 12 / 2019
Subject:

Re: Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 13.01.2021 - 11:50  ·  #6
ik heb een spaceball set liggen om in mijn v70 te bouwen. Er zijn twee versies, de versie vóór de facelift en de versie ná de facelift. Vooral de bovenplaat is anders.
Het mechanisme er onder lijkt inderdaad gelijk aan de conventionele pook, maar het verschil zit hem vooral in de stang van de pook. Deze is dikker en onderdeel van de zichtbare pook. Bij de pook met hoes zie je de stang niet en is daarom dunner en gewoon chrome.
Je zal het schakelmechanisme er onder dus mee moeten nemen. Het uitwisselen wordt dan wel moeilijker, want de schakelkabels moeten los.

De pook kan inderdaad rammelen in de bolle schijf. Er hoort een rubber ring om de pook die dit rammelen tegen gaat.

De zijwaartse speling is inderdaad te wijten aan een versleten busje. Deze zit ook in een normaal schakelmechanisme.
Malmö
 
Avatar
 
Subject:

Re: Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 13.01.2021 - 13:38  ·  #7
In eerste instantie hartelijk dank voor jullie antwoorden.

Ik heb de laatste tijd in 3 Volvo's gereden.
1ste was een V70 met 430.000km met handbak die inderdaad stroef schakelde. Niet zozeer dat er speling op de pook zat, dat eigenlijk helemaal niet. Maar de bak schakelde gewoon erg stroef in alle versnellingen.
2de was een S60 met 370.000km en met spaceball. Die schakelde tot mijn grote verbazing super soepel, lekker licht en met een Japans klikklak gevoel. Helemaal zonder speling.
3de was een S60 met slechts 130.000km en ook met de spaceball schakeling. Deze schakelde eigenlijk precies hetzelfde als de 2de. Daarom was ik daar ook zo verbaast over. Hoe kan het dat een S60 met 370.000km nog net zo lekker schakelt als een S60 met 130.000km die eigenlijk nog als bijna "nieuw", zeker voor een Volvo mag doorgaan?
Trouwens die eerste 2 auto's waren de auto's van een kennis en een collega. Niet dat ik dus op zoek ben naar een Volvo met deze hoge km.standen. De derde was wel bij een dealer.

Quote

Mijn zoon heeft onlangs een S60 gekocht, ook met een Spaceball versnellingspook. Dat was wel één van zijn wensen, omdat dat er sportiever uitziet dan een conventionele pook.


Leuk om van je te horen Kuip!
Jouw zoon is Remco en ik heb laatst uitgebreid contact met hem gehad. Ik heb namelijk van hem luidsprekers voor de achterportieren kunnen overnemen en volg ook zijn webdagboek.
Wat ik zoek is een echt mooie S60 het liefst uit de laatste 2 bouwjaren, 2007 t/m 2009. Het liefste een Drivers Edition met handbak (spaceball), stoelverwarming en zoals gezegd in een echt mooie staat. Dus geen butsen en krassen en altijd Volvo/Volvo specialist onderhouden.
Ik houd al een tijdje deze in de gaten: https://www.autowereld.nl/volv…/foto.html
Die heeft dan wel geen spaceball maar daarentegen wel een mooi schuifdak en dat vind ik zeer zeker een pré.
Deze staat al een hele tijd te koop in Hoogeveen en heeft wel een behoorlijke km.stand. Dat hoeft in principe geen probleem te zijn bij goed onderhoud, maar toch. Ik heb het liefste een S60 met zo weinig mogelijk km's. Kans is ook groot dat met deze km.standen de koppeling eraan zit te komen. Meestal zijn ze tegen de 3 ton op bij deze Volvo's. Dat is wat ik zo hoor in mijn omgeving.
Is het trouwens duur zo'n koppeling te vervangen en moet het dubbelmassa vliegwiel dan direct mee worden vervangen?

Met die schakelbusjes is trouwens een goede tip!
Beter dus direct bij aankoop preventief vervangen. Dan weet je zeker dat je een als nieuw schakelende Volvo hebt.
flevodirk
Supporting Member
Avatar
Geslacht:
Locatie: Zeewolde
Leeftijd: 54
Homepage: lachvandedag.nl
Berichten: 1614
Geregistreerd: 08 / 2015
Subject:

Re: Spaceball schakeling Volvo S60

 · 
Posted: 19.01.2021 - 20:40  ·  #8
Leuke bak inderdaad. Ik meen me te herinneren dat ook de edition Sport de spaceball had, maar weet het niet helemaal zeker.
De Drivers edition normaal gesproken wel! (De mijne ook) Waarom deze dan niet is wel een beetje gek eigenlijk.
Ik heb nog ergens een pdf met alle opties van de Drivers edition, ga ik zoek en plaats het nog hoor.

grz,
DJ
 
Selected quotes for multi-quoting:   0