Volvo: 4-cilinders en nieuwe platformstrategie

 
 
 
 
 
me
Administrator
Avatar
Geslacht:
Locatie: Gelderland
Leeftijd: 38
Homepage: volvov70forum.com
Berichten: 625
Geregistreerd: 10 / 2008
Subject:

Volvo: 4-cilinders en nieuwe platformstrategie

 · 
Posted: 02.10.2011 - 20:56  ·  #1
13 september 2011 | 11:10 | Tekst: Stéphan Vermeulen | Bron: Autoweek.nl

Naast de Concept You maakt Volvo ook bekend welke technieken we in de toekomst mogen verwachten. Er komt een nieuwe generatie viercilindermotoren, zescilinders zullen we niet meer tegenkomen in de modellen. En er komt een nieuwe platformarchitectuur.


De nieuwe Scalable Platform Architecture moet ertoe leiden dat de meeste Volvo’s op dezelfde productielijn gebouwd kunnen worden, groot en klein door elkaar.Zoals bij de huidige modellijn bijvoorbeeld de S60, V60 en XC60 het platform delen, moeten in de toekomst alle modellen gebruikmaken van dezelfde modules.

Binnen een paar jaar komt de eerste Volvo die leunt op de Scalable Platform Architecture op de markt. Dat zou zo maar de productieversie van de Concept You kunnen zijn, als we Volvo mogen geloven. Elektrische aandrijving is uiteraard meegenomen in de nieuwe strategie maar ook gecombineerde aandrijflijnen zoals die van de V60 Plugin Hybrid zijn gemakkelijk in te passen.

Focus op viercilinders
Verder focust Volvo voortaan alleen nog op viercilinder motoren, bij zowel de benzines als de diesels. Directe inspuiting en turbo’s zoals op de huidige motoren die van Ford stammen, vinden we ook bij de nieuwe generatie krachtbronnen van Volvo zelf terug. En Volvo komt ook met KERS, waarbij de energie die tijdens het remmen vrijkomt, wordt ingezet bij het accelereren. Dat moet volgens Volvo een tijdelijke boost van 80 pk geven en dat maakt een zescilinder overbodig, meldt het Zweedse merk. De Volvo Environmental Architecture, zoals het nieuwe aandrijfprogramma is gedoopt, gaat uit van een inhoud van 500 cc per cilinder. En in de toekomst kan het ook dienen als basis voor een driecilinder.

Gewichtsbesparing is ook de rode draad bij de nieuwe viercilinders, die moeten 90 kilo lichter zijn dan de huidige motoren. Het nieuwe platform moet verder leiden tot 100 tot 150 kilo lichtere auto’s in de toekomst.

Volvo komt verder met een nieuwe achttraps automaat, en ook die wordt weer onder eigen regie ontwikkeld.
 
Selected quotes for multi-quoting:   0